Новини

Тренди 2017 року комерційної нерухомості Харкова. Що змінилося за перші півроку?

Опубликовано: 25.11.2017
Тренди 2017 року комерційної нерухомості Харкова. Що змінилося за перші півроку?


Уже в першому півріччі 2017 року на ринку комерційної нерухомості Харкова відбулися зміни. Експерти агентства нерухомості «КІТ» провели аналіз поточних трендів ринку і готові поділитися результатами. Що змінилося, а що продовжує залишатися актуальним, розглянемо в даній статті.

Торгова нерухомість

У торгової нерухомості Харкова все ще актуальний тренд 2016 року. Найбільш активні орендарі - це аптеки, дрогері, лотереї і ломбарди. Зростання запитів на приміщення великої площі (більше 1000 кв. М.) Актуальний не перший рік. Але самими затребуваними для орендарів в першому півріччі 2017 року є торгові місця площею до 150 кв.м. в добре прохідних місцях.

Офісна нерухомість

Що стосується офісної нерухомості, тут чітко вимальовуються нові тенденції. З'явилося значно більше запитів на оренду великих площ. Якщо раніше найбільш орендованими були офісні приміщення площею до 150-200 кв. м., то сьогодні все більше зростає інтерес до приміщень в 1500-3000 кв. м.

Крім різних компаній, великі офіси дуже цікаві приватним інвесторам. Вони розглядають покупку такого приміщення з точки зору вигідного вкладення грошей.

Останнім часом актуальним тренд адаптації офісних приміщень під вимоги IT-компаній. В результаті активного зростання кількості таких організацій в Харкові, з'явилася необхідність готувати офіс під запит даного ринку.

Оренда або покупка?

Сьогодні комерційну нерухомість купують рідко. В основному це цікаво невеликим компаніям: юридичних, бухгалтерських та нотаріальним конторам. Вони купують офіси площею 30-50 кв.м., ціна за метр яких складає близько 500 доларів. Це сегмент досить дешевих офісів.

Зацікавленим в торговій нерухомості зазвичай найцікавіше саме оренда. Також це актуальний варіант для компаній, які шукають офісну нерухомість великої площі.

Динаміка цін

Ми провели зріз між цінами минулого року і поточного періоду. Істотних змін у ціні на комерційну нерухомість Харкова за ці півроку не спостерігалося. Ціна на топові об'єкти залишається на рівні приблизно 700 грн / кв.м. Ціна на приміщення середнього рівня становить в середньому 180-220 грн / кв.м. Економ-приміщення залишаються на ціновому рівні 100-150 грн / кв.м.

Експерти компанії «КИТ» вважають, що нові тренди зможуть розвиватися незабаром. Осінь - хороший сезон для нерухомості та торгівлі в загальному. Можна припустити, що якщо політична і економічна ситуація в країні залишиться без змін, восени на ринку буде спостерігатися збільшення кількості запитів і угод.