Новини

Таунхаус - житло з видом на майбутнє

Опубликовано: 03.02.2021
Таунхаус - житло з видом на майбутнє


Забудови в форматі таунхаус існують в Україні близько 20 років. Секційні малоповерхові будинки перестали бути дивиною. При правильному оформленні угоди нерухомість стає вигідною альтернативою міській квартирі, об'єктом вдалих інвестицій, тому набирає популярність.

Бюджетний і комфортний компроміс

Таунхаус - комплекс будинків у 2-3 поверхи лінійної конфігурації з загальними бічними стінами і покрівлею, з єдиною архітектурною концепцією. Кожна квартира має окремий вхід, ділянка землі 1-2 сотки, на якому розташовується місце для паркування.

Типове планування: гараж в цоколі, кухня-їдальня, вітальня, санвузол - на першому поверсі, дві спальні, ванна - на другому рівні. Площа житлової нерухомості різна: від смарт-варіантів в 40м2 до просторих проектів з гаражами площею до 400 м2. Більшість забудовників проектують стандартні квартири до 175-200м2.

Для людей, які втомилися жити в міській квартирі з гучними сусідами, але не мають у своєму розпорядженні сумою для покупки окремого заміського будинку, таунхаус - перспективний вибір з вражаючим бонусним набором:

  • вартість в тілі покупки нижче, ніж квартири з аналогічним метражем;
  • який можна порівняти з міською квартирою чек за комунальні послуги;
  • менше, в порівнянні з типовим багатоквартирним будинком, кількість сусідів;
  • власне паркувальне місце;
  • екологічне благополуччя;
  • безпека: котеджні селища з будинками мають централізовані пости охорони.

Кожна перевага - не просто опція, але інший рівень життя. Сусіди, з великою ймовірністю, будуть соціально однорідними, тому жити буде комфортніше і спокійніше. Прибудинкову територію можна облаштувати на свій смак: зробити майданчик для барбекю, спортивну гірку, квіткову клумбу. У цоколі спільно з іншими мешканцями можна облаштувати сауну, тренажерний зал.

Блокові малоповерхові будинки не позбавлені недоліків. Найістотніше - транспортна ситуація. Будівлі, переважно, розташовані за межами міста, інфраструктура може бути на початковій стадії розвитку. Незручності через завантаженість доріг відчувають власники особистих автомобілів і ті, хто їздить на роботу маршрутними таксі. Однак, близькість лісу, річки, чистіший, ніж в місті, повітря, примиряють власників з транспортними труднощами.

У негативних відгуках власників часто фігурує невелика прибудинкова територія. Даний недолік можна віднести до суб'єктивних, оскільки площа двору відома на етапі покупки, є можливість заздалегідь зрозуміти, чи достатньо метрів для особистих планів.

При оформленні угоди варто звернути увагу на правову складову.

Особливості покупки таунхаусів

В Україні практикується два варіанти оформлення:

  • покупка відокремленої секції будинку з правом на земельну ділянку;
  • придбання квартири в багатоквартирному будинку.

У другому варіанті земельну ділянку є спільною власністю власників всіх секцій, виділити його в особисте користування неможливо. Перелік необхідних для угоди документів залежить від способу продажу, схеми залучення грошових коштів забудовником.

На етапі придбання важливо не тільки правильне оформлення, але оцінка об'єкта з точки зору зручності, безпеки подальшого проживання. Варто перевірити і дізнатися:

  • відповідність споруди проектної документації;
  • тип каналізаційної системи;
  • технології будівництва, матеріали, вид утеплювача;
  • тарифи керуючої компанії на комунальне обслуговування;
  • договори на підключення до комунікацій.

Питання торгової, освітньої, соціальної інфраструктури також варто особисто дослідити. У Харкові та передмісті побудовані котеджні селища, оточені всіма необхідними для життя об'єктами.

Перспективи

Таунхаус - хороший формат житла для декількох поколінь однієї родини і згуртованої компанії друзів. Купівля секційного будинку на всіх обходиться дешевше, ніж кілька окремих об'єктів нерухомості. Проживання в одній будівлі, але зі збереженням приватності, полегшує догляд за старими батьками, відкриває безмежні можливості для спілкування, організації спільного дозвілля.

Придбання таунхауса - приваблива інвестиція. За статистикою, до 20% даного формату житла купується для здачі в оренду. При бажанні змінити житлові умови проблем не виникне, оскільки ліквідність об'єктів стабільно висока.

Законодавчої бази щодо використання житла в якості комерційної нерухомості поки немає. Але практика показує, що багато власників облаштували на перших поверхах таунхаусів перукарські салони, магазини.

Оцінка аспектів покупки таунхауса виявляє, що це житло в практичному, інвестиційному сенсі - з видом на майбутнє.